Mes važiuojame į moterų kalėjimą kalbėtis ir klausytis iš dabarties momento. Kartą per mėnesį. Būti su viskuo, kas randasi. Atvirai, be jokių prisidengimų. Vadiname tai performansu, nes pokalbiai vyksta be pasiruošimo. Iš erdvės, kuri yra dar prieš žodžius. Negalime filmuoti ir fotografuoti, todėl viską užrašome.

2017 m. liepos 13 d., ketvirtadienis

Ieva

Zuja zuja zuja mintys aršiu spiečiumi. Dvi savaites nebaigtas rašyti tekstas garsiai bando man pasakyti - neužbaigei. Nėra pabaigos, vis neprisėdu. Atidėlioju. Nesusikaupiu. Nors paskutinis susitikimas su moterimis jau prieš geras 14 dienų įvyko, bet tekstas nesugula į žodžius nors tu ką.

Va imu dabar. Imu. Ir dėliosiu. Nes kitaip pabėgs viskas į užmaršties smiltis, išsisijos ir išbyrės pro patirčių rėtį. Liks tik ryškioji kalbėtoja iš paskutinio užsiėmimo. Ryškioji B. Atėjusi pirmą kart ir garsiai gailėjusi, kad čia su Guoda esame paskutinį kartą.

O taip kaip ten buvo? Tas paskutinis užsiėmimas. Jam pasiruošimas prasidėjo kelios dienos prieš. Netyčiomis lindo vis kokia laimės tema, tai pokalbiuose, tai perskaitytuose pavadinimuose. O Butano valstybėje yra Laimės ministras, kalbantis išgirstu ir galutinai suprantu – tema jau ruošiasi būti pakalbėta. Nors mano gyvenimo amplitudėje ši tema kažkuuur užkaboryje. Šiuo metu. Mažiausiai ja galiu kalbėt.

Bet va. Sutartas ketvirtadienis ateina. Mes su Guoda ir vėl mašinoje, pakeliui į Panevėžį. Dėliojam prisiminimų ir įvykių puzzlį, ji–aš, aš-ji, pokalbis vingiuoja nesustodamas. Pasikartojantis ritualinis vyksmas. Pakeliui pas moteris.

Laimė. 

Panevėžyje atsiduriam kaip niekad anksti. Per Pataisos namų duris įžengiam lėčiau negu bet kada. Perskaitom užrašą, pajuokaujam, kad paskutinis kartas, nes jau „pasitaisėm“ per pusę metų kol lankėmės. Ir lėtai įžingsniuojam į vidų. Belaukiant kol mus pasitiks, įžengia moteris su kūdikiu, pakeliui į vidų, pataisos namus. Sustingstu iš nuostabos. Kūdikis atkeliauja į pataisos namus? Pas ką gi jis čia? Pasirodo moterys čia gyvena pilnavertį gyvenimą, kuriamos šeimos, gimdomi vaikai – viskas vyksta už grotų, kaip ir laisvėje. Papasakoja pareigūnė, kuri mus pasitinka ir lydi į salę.

Per kiemą einant žvilgsniu stabteliu prie mūsų su Guoda plakato, jis kabo lauke. Dvi suglaustos moterų galvos ir nuogi pečiai nespalvotam fone. Kas ir kada čia vyks? Skardus balsas šūkteli ir matau sustojusią moterį ties plakatu. Ateikit, ateikit – tvirtu balsu pakviečiu. Va, dabar vyks! Susitikimas su moterimis. Kviečiu. Pasirodo tai mūsų ryškioji B. Tik lipant laiptais dar nežinau, kad ji prisijungs ir mūsų susitikimą nuspalvins savo energija ir ryškiomis emocijomis.

Užkopiam su Guoda į viršų, vidus ramus,  drauge kažkoks liūdesys ir nostalgija beldžiasi, nes paskutinis kartas. Į viską norisi atidžiau žvilgterti, įsiminti. Atrakinama salė, dalyvių nėra. Hmmmm.. gal nebus pokalbio apie laimę? Gal ne ta vieta apie ją kalbėti? Suabejoju garsiai Guodai. Bus bus. Matau iš jos tvirto žvilgsnio. Bus pokalbis. Pamatysi.

Pro atidarytas duris kyšteli jau mums pažįstamos moterys, apsidžiaugiu. Tada keletas naujų veidų. Ateikit, ateikit, - kviečiu. Sėdam į ratą. Ir jame susirinko visai nemaža grupelė moterų. Vėl apie mūsų „žaidimo“ taisykles primenam.

O tu kodėl nuskusta galva? – Guodai skrieja klausimas iš B. Man taip patinka, - atsako Guoda. Aaaaaa... nu ką aš žinau, - B suabejoja. Tada perbraukia delnu savo beveik nuogą galvą ir duoda Guodai keletą patarimų, kaip kirptis, kad plaukai gražiai atrodytų. Aktyvi dalyvė, pirmą kart mūsų rate. Išraiškingoji B.

Kuri pirma kalbės? Susižvalgom su Guoda. Duodam nuspręsti rato moterims ir jos parenka Guodą pirma kalbėti. Guoda pasakoja apie savo laimę dabartiniu metu. Apie naują aplinką mažame kaimelyje, kur šiuo metu apsigyveno, apie tai, kad net karštas dušas jai šiuo metu yra savotiška laimė, apie tai, kad gyvenimas nepaprastai įdomus kai leidiesi į jį kaip į nuotykį. Žodžiai net pokši nuo jos energijos ir vidinio krykštavimo. Energija kunkuliuoja monologe. O moterys rate vis nesusilaiko nepakomentavusios ko nors. Vis paprašome lukterti kol bus trečios, tuščios kėdės laikas.

Po 10 min sėdu į kėdę  ir aš. Kalbėti. Mano pasakojimas atsargus ir pilnas ašarų, negaliu jų sulaikyti, nes kažkoks sumautas laikas gyvenime. Jaučiuosi nuo daug ko pavargusi. Net nuo pačios laimės. Nuo visko, o visko. Tad nesusilaikau ir verkiu, pasakoju ir ašaros byra. Viena iš rato moterų mane tildo: nu baik, baik gi verkti. Kaip čia dabar taip. O kita, girdžiu palaiko. Sako: žinoma, nu. Ką paverkt negalima? Nu? Aplink sėdinčios moterys pilnai dalyvauja mano pasakojime, jausmas lyg rate emocijos išgyvenamos visų, drauge čia sėdinčių.

Ir ateina trečios kėdės laikas. Tos tuščios, į kurią gali atsisėsti bet kas. B pašoka iš savo vietos. Jau? Jau galima?! Ji klesteli į kėdę ir pradeda: nu ką, tau tai reik vyrą susirast ir į miestą persikraustyti, kas čia dabar per nesąmonė kažkokiam kaime tūnoti – švysteli patarimą Guodai ir dar prideda, kad tai ką Guoda pavadinimo savo laime, tai visai net ne tas pavadinimas. Čia gal kokie gyvenimo malonumai (dušas gi būtinybė), bet tikrai ne laimė. O tu? Pasižiūri į mane, Tu nustok vaidint auką. Ir gailėtis savęs. Jei kas nepatinka, daryk išvadas ir imkis veiksmų. Ir viskas. O dabar čia sėdi ir verkšleni. Gaunu išrišimą ir patarimą, ką daryti kai šeimoje nesutarimų daugiau negu taikos. Niekam tavo aukos nereikia, užbaigia savo pamokslą. Kokia ji gyva! – man per visą kūną nuvilnija šiurpuliukai. Išsitiesiu ir į veidą grįžta šypsena. Kokia ji tikra ir užtikrinta, kad žino kaip ir kas turi būti. Opa. Tokios įdomios dalyvės dar neturėjome.

Toliau Guoda ir aš pasakojame apie dalykus, kurie sukasi aplink jos/mano laimę. Bet ryškiosios B klausimai ir komentarai yra tie energijos pliūpsniai, kurie visam pokalbiui suteikia daug spalvų. Galiausiai pavyksta jos pačios paklausti. O kas tau yra laimė? Kada tu jauteisi laiminga? Ir klausimas ne iš lengvųjų. Jau 20 metų ji čia,  su trumpais tarpais laisvėje, didžiąją laiko dalį leidžia įkalinimo įstaigoje. Paklausus jos pačios, kalbėjimas sulėtėja, žvilgsnis nukrypsta į šoną. Bando surinkti laimės atsiminimus ir panašu, kad tai susiję su meilės/įsimylėjimo jausmu. O aš klausydama niekaip negaliu atitraukti akių nuo jos žvilgsnio. Akys tokios gilios, kad jų viduje, atrodo gyvena „sena siela“, atrodo tūno šimtmečių patirtis akyse. Nors šis gyvenimas ir didesnė laiko dalis įkalinimo įstaigoje, bet panašu, kad vidus išmintį nešioja. Ir gana gilią. Pojūtis toks klausant ir žiūrint į akis.

O jūs ko čia atvažiuojat? Jums moka pinigus kažkas? – pabaigoje klausia rate sėdinčios moterys. Nea. Nemoka, tik už kurą kompensuoja. Už kurą? Tai jūs iš Vilniaus??? Net atsilošia kita. Jūs čia atvažiuojat, pakalbat ir išvažiuojat? Aha. Taip. Jau 6 kartas va toks, per pusę metų. Pala, tai kokiai jūs religinei bendruomenei priklausote? Paskutinis pasitikrinimas kokią misiją nešame. Jokiai, - atsakome. Taip, va tiesiog. Imat ir atvažiuojat! Nu nieko sau. Tai gal dar atvažiuokit kada. Moterys jau visai pabaigoje paprašo. Norisi išsikalbėti kartais.

Gal.

O iš pareigūnių gauname padėkos raštus abi su Guoda „Už surengta 6 dalių performansą „AŠ ESU TU“ Panevėžio pataisos namų nuteistoms moterims“. Su šiluma mus išlydi.

Uždarom Pataisos namų duris kitokios negu čia atėjom. Tai tikrai. Sunku viską įvardinti.

Pasitaisėm. Ten esančių moterų dėka. Be ironijos rašau.